Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit evenement is voorbij.

Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps

13 april 2019, 14:00 - 17:00

€5,00
Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps

Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA) geeft haar jaarconcert in 2019 in 't Podium te Renswoude. Onder leiding van Harmen Klaver vult het ROA de middag met het thema "ROA on FREEDOM Tour ".  Zoals de bezoekers van de concerten gewend zijn, zullen weer diverse mooie marsen de revue passeren. Enkele voorbeelden: "Army of the Nile" en "The Liberty Bell" mars. Maar ook sfeervolle stukken als "Ave Maria" van Caccini, "I will follow Him" en "You raise me up" komen langs. Hier alvast een voorproefje (met dank aan Karin Veerman-Zwijnenburg voor de beelden)

Van oudsher zijn er bij het leger muzikanten ingedeeld. Bij de artillerie waren dit bereden trompetters. Zij waren onmisbaar bij de bevelvoering op het gevechtsveld. De geblazen signalen overbrugden immers grote afstanden. Vaak werden de trompetters verenigd in een trompetterkorps, dat bij uitrukkende dienst aan het hoofd van de colonne reed. De uitvinding van telefoon en radio maakte deze muzikanten overbodig, doch kreeg nu een meer ceremoniële taak. Het blazen van signalen bij de kazernedienst werd echter tot de meidagen van 1940 gehandhaafd.

In 1963 volgde een omzetting tot fanfarekorps, hetgeen een belangrijke verruiming van de muzikale mogelijkheden betekende. Uit oogpunt van traditie bleef de naam ongewijzigd. Het korps werd bemand met dienstplichtige militairen, veelal afkomstig uit burgermuziekkorpsen. Een kleine beroepskern, een kapelmeester met twee medewerkers, had de moeilijke taak dit korps op hoog muzikaal niveau te houden. Dit slaagde zeer goed wat blijkt uit de, naast de vele militaire verplichtingen, regelmatige optredens in binnen- en buitenland.

Op 30 september 1995 werd het Artillerie Trompetterkorps (ATK) officieel ontbonden. In het kader van de viering van het 325-jarig jubileum van het Wapen der Artillerie werd op 24 november 2001 een reünieorkest opgericht. 

Gegevens

Datum:
13 april 2019
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
€5,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

ROA
E-mail:
ROA@hetnet.nl
Bekijk de site van de organisator

Locatie

‘t Podium
Nijborg 2
Renswoude,Utrecht3927 DANederland
Telefoon:
0318-572103
Bekijk locatie site

Scroll Up